Löfstad slott -mystik, tradition och nyskapande

23 okt 2017

Marie Ohlsén, avdelningschef på Östergötlands museum, arkeolog i botten, guidade runt på slottet, med ord och bilder. Slottet ägs av Riddarhuset och innehåller cirka 35 tusen föremål som museet äger. Museets uppdrag är att förvalta och utveckla efter krav och önskemål. Det finns även saker vi sagt nej till säger Marie.

I vinterskrud

Ägarlängden från 1660, byggherre Axel Lillie, visar att slottet gått i arv. Ett kvinnoslott när gubbarna/männen var i fält och krigade. Sista privata ägaren var Emilie Piper som testamenterade slottet till Riddarhuset och inventarierna till Östgöta museum.

Slottets ägor sträckte sig ända till Norrköping under 17-1800-talet. Biblioteket innehåller mer än 5000 böcker. Samlingarna innehåller konst, möbler, textilier, glas mm.
Aktiviteter pågår hela året. Visningar, bröllop, jul- och midsommar, bilträffar med upp mot 600  deltagare. Kanske mest känt, spökvisning för vuxna.
Midsommarfirandet hade 30-årsjubileum för två år sedan. Förnyelse med bl. a. teater, kabaré och en handelsträdgård.
Spökfilm inne på slottet.
Mystik; Axel von Fersen har varit ”med om allt”, har nu ett särskilt rum. Emilie dog i kräfta allt brändes för att undvika smitta. Han med träbenet som hörs då och då är några exempel.
Slottet är vida känt och besöken många till alla olika intresseområden. Rekordet är 28.000 under ett år men alla var inte inne på slottet.
Mystiken med spöken, håller traditionerna vid liv. Nyskapandet är utvecklingen.

Franska salongen
Spökrum med blod på golvet
Marie avtackad med blommor