Musikgruppen Crooked Dream spelar Bob Dylan

30 okt 2017

Kärstin Brattgård hälsar välkommen Kärstin Brattgård hälsar välkommen
Trion framförde sångerna på engelska och svenska, med unika arrangemang och personliga tolkningar. Konserten innehöll också berättande och reflektioner kring Dylans liv och hans skapande. Crooked Dreams består av Patrik Jonsson, gitarr, munspel och sång, Jenni Skogsfors, gitarr och sång, Helena Ritzén, piano och sång. Även en tvättbräda med diskborste och visp tillhörde de välljudande instrumenten.

Gruppen berättade att Bob Dylan själv tyckte att Jimmy Hendrix framförde en tolkning som var bättre än hans egen.
Patrik Jonsson Patrik Jonsson

Översättningar kan man göra ord för ord men man måste ta med stämningar traditioner känslolägen mm för att lyckas resonerade gruppen. Texterna är ofta motsägelsefulla, djupsinniga med kopplingar till bibeln och många författare. Vid ett tillfälle rodde han ut i dimman och hämtade hem den – låten.

Han började 1959 i New York blev så småningom talesman där för sin generation, skaffade elgitarr 1964 och utvecklades till mångas förvåning till Nobelpristagare i litteratur. Motiveringen till priset framfördes: ”skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”, är Svenska Akademiens motivering.

Jenni Skogsfors Jenni Skogsfors

Femton - sexton låtar spelade gruppen, mycket stämningsfullt och avslutade med ”Ditt svar finns i vinden min vän”, som även publiken nynnade med i.
Funderar på namnsättningen på gruppen som spelar en nobelpristagare. Crooked Dream, ”krokiga drömmar” eller vad de har tänkt sig.
Alternativa översättningsförslag på Google; böjd, krokig, skev, ohederlig, oärlig, vanskapt, böjd i en krok, snett o vint. Det ger sig framöver.
Publiken bjöds en underhållande och väldigt stämningsfull timma.

Helena Ritzén med diskborste, visp o tvättbräda
Helena Ritzén vid flygeln